Santo Petronio

Bezienswaardigheden in Bologna zijn soms onvoltooid. De Santo Petronio kerk is door zijn enorme afmetingen al indrukwekkend. Maar de kerk is zo groot dat hij nooit is afgebouwd, alleen de grondmuur van de voorgevel is met marmer bekleed. Op het middaguur valt er door een opening in het gewelf een lichtstraal op.

Dominicus

In de San Domenicokerk imponeert de laatste kapel aan de rechterkant. De graftombe van de heilige

Dominicus is fraai. De bouw startte in 1267 en men heeft er 300 jaar over gedaan. Kunstenaars zoals Nicola Pisano en Michelangelo hebben gewerkt aan de bas-reliëfs die het leven van de heilige uitbeelden.

Woningnood

De oudste huizen van Bologna hebben een hele hoge eerste verdieping op grote pilaren en een houten draagconstructie. In de middeleeuwen probeerde men iets te doen aan de woningnood binnen de stadsmuren. Uiteindelijk waren deze constructies de oorsprong van de arcades.

Neptunus

De Piazza Maggiore en de Piazza del Nettuno, met de beroemde fontein van Neptunus, zijn publiekstrekkers. Ondergronds zijn de overblijfselen te zien van de Romeinse weg van Milaan naar Rimini.

Torre degli Asinelli en de Torre Garisenda

En natuurlijk zijn de twee torens de Torre degli Asinelli en de Torre Garisenda van groot belang voor de ontwikkeling van het toerisme. Helaas zijn andere torens verloren gegaan als gevolg van aardbevingen, oorlogen en de bouw van andere gebouwen.

Fundamenten

Van de twee torens in Bologna is de Torre degli Asinelli met bijna 100 meter het hoogst. Het loont de moeite om de 498 treden lange klim te maken, want het uitzicht over de stad is fantastisch. De Torre Garisenda is nooit voltooid omdat het fundament sterk begon te verzakken. Dit is een van de mooiste bezienswaardigheden in Bologna.