Romantisch

Uw vakantie in Perugia wordt een beetje romantisch. De provincie Perugia ligt in het hart van

Centraal-Italië en is een landschappelijke provincie van Italië. Het gematigde reliëf van de Centrale Apennijnen vloeit zich harmonieus samen met een bol groen heuvellandschap, waarin talrijke heldere bronnen, woeste rivieren en blauwfrisse meren de regio vruchtbaar houden.

Middeleeuwse karakter

Perugia is de fiere hoofdstad en ligt dichtbij de rivier de Tiber. In de 4e eeuw viel de stad in handen van de Romeinen, maar lange tijd daarna heeft de stad onder Byzantijns bestuur gestaan. Uit die periode bewaart de stad het middeleeuwse karakter van de wijken met kronkelende kleurrijke straatjes.

Schilders

De stad ligt ten zuidoosten van Florence en ten noordoosten van Rome, ongeveer tussen deze twee steden in. Aan Perugia ontleende de bekende schilder Perugino, die hier woonde en werkte, zijn bijnaam. Een andere bekende schilder, Pinturicchio, leefde ook in Perugia.

Cultureel erfgoed

De meeste Umbrische steden, gelegen op de flanken of toppen van de heuvels, hebben een opmerkelijk middeleeuws karakter met nauwe okergele straatjes en fluwelen fonteintjes. De middeleeuwse centra van Todi en Gubbio zijn goed geconserveerd en behoren tot de trekpleisters van de provincie.

Monti Sibillini

De Monti Sibillini vormen het landschappelijke hoogtepunt van het gebied, het gebergte heeft de status van nationaal park. Het Trasimeense Meer is erg op toerisme ingesteld en telt verscheidene campings en vele hotels. In het meer liggen drie eilandjes.

Assisi

Assisi bewaart vroom de herinnering aan de H. Franciscus en de twee opeengestapelde kerken van de basiliek staan boordevol meesterwerken. De Kruisiging van Cimabue en de frescoreeks waarin Giotto het leven van de heilige verbeeldde, zijn enkele van zijn kunstwerken. De kunstenaar verruilde de vergulde achter¬grond voor een wereldse natuurlijke ruimte. Een vakantie in Perugia is net een fresco.